malinsmatchadeliv

P&J Runsten

Publicerad 2012-04-29 23:49:55 i Tävling,

Var på Runsten med Poison igår. Själv faktiskt. Gick bra att sadla på och lasta ut (om än med andan i halsgropen, tänk om den skulle försöka vända runt i transporten medans jag öppnade bakluckan... Men det gick bra). Red fram och det kändes ok.
.
En tanke bara:
Jag tycker att det är mycket märkligt att folk alltid är så aggressiva på framhoppningen och härjar och har sig. "Det är en för mycket här inne, en måste UT!!!!" och "Alltså, folk måste faktiskt visa hänsyn!!!!" hör man jämt (mer eller mindre utvrålat i falsett). Men alltså, anledningen till att man är på P&J är ju att man rider för dåligt för att vara på riktig tävling trodde jag? Borde man inte då kunna räkna ut att man kommer omringas av likar (som också rider för dåligt för att vara på riktig tävling)? Dåliga ryttare=Kaos. Punkt. Om du ger dig in i (P&J)leken får du leken tåla tycker jag. Du kan räkna med kaos, det måste vara en del av din förberedelse att kunna förutse och lära dig att ignorera.
.
Nog om det. Efter framhoppningen skulle jag då rida. En lustig sak som hände då var att det kom  fram en kärring som började prata snällt. Efter en stund vräkte hon dock ur sig en riktigt taskig grej och precis då var det min tur att rida in i ridhuset. Jag var verkligen helt knäckt (hade inte direkt haft i åtanke att jag skulle få höra något så elakt precis innan jag skulle in, så jag hade inte tränat i förväg på att ignorera dylika kommentarer). Red an mot ettan och var verkligen inte alls tillräckligt offensiv. Poassonen blev ställd och stannade (som på sista hindret i Sollentuna). Sen bestämde jag mig för att skita i puckon och tänkte att "Jag rider hur fan jag vill och vet att jag gör rätt" och sen gjorde jag det. Hon rev ett hinder som hon tittade på men annars bra. Åtta fel i 80 cm alltså.
.
Sen var det paus och jag ringde min privata curator för råd. (Grät och snorade och hade mig). Hon sa att jag ska göra ner såna där människor fullständigt om det händer igen. Då kändes det bättre. Sen berättade jag även vad som hänt för en ytlig bekant och hon sa också att jag skulle skita i puckon. Så jag laddade om och sen var det dags för 90 cm.
.
Red bättre och fick ok distanser nästan överallt. Poassonen var positiv och med på noterna, kul! Rev ett hinder som hon tittade lite på, men annars bra. Fyra fel i 90. Jag är jättenöjd verkligen! Snart kommer hon nog att vara ordentligt ridbar även borta och inte bara kontaktbar (i början var hon ju helt okontaktbar så det går ju ändå framåt). Helt klart vår bästa och mest avslappnad runda hittills (finns tyvärr inte på film eftersom jag var själv). Snart kommer hon vara felfri tror jag!
.
Ringde sen fader som också härjade loss om hur man ska behandla puckon. Kom slutligen hem och pratade med René. Han tittade trött på mig och sa "Men jag har ju sagt att du ska låta bli att lyssna på idioter. Nästa gång så ser du till att ha något bra svar på lager som du snabbt kan leverera tillbaka".
Och tre så smarta människor kan ju omöjligt ha fel. Jag ska händanefter förbereda mig på att alltid kunna bli utsatt för direkta påhopp. Som jag kommer välja att fullständigt skita i. Punkt.

Hopp i galopp

Publicerad 2012-04-26 16:09:19 i Träning,

Igår var det ju alltså hoppträning. Red först Bruden och den var så duktig så! Jag var väl helt ok förutom att jag rattar mellan hindren och låser innerhanden så att den springer i korsgalopp när det blir snäva svängar (och snäva svängar var typ huvudtemat på gårdagens träning). Men den hade definitivt inga problem att räcka fram. Fyra språng på arton meter eller sju (på en distans som började vid utkanten av helvetet ungefär) gick jättelätt! René sa också att det såg lovande ut inför tisdagens debut, kul att höra!
.
Sen red jag Bäbis. Hoppade alla hinder (utom två oxrar som jag inte orkade sänka ner och eftersom det gick så bra ville jag inte sabba något och chanshoppa dem som avslutning) och den var verkligen en pärla! Hoppade vattnet utan ett uns av tvekan (kul att den lär sig på ett ridpass), även flaggorna och muren för första gången. Jesus vad den tar i mellan varven! Måste hitta nån som filmar så jag får se hur det ser ut.
.
Idag klippte jag Lyxen för andra gången och körde alltså klippning del 2 (alltså den där man har DeLaval maskinen och klipper bort benpäls och ryggfilt). Den stod som ett tänt ljus! Det är verkligen lustigt, man klipper del 1 och tänker att det här gick ju bra (om än med andan i halsen), men hur ska det gå när jag ska ner runt hovarna och rota? Hittills har alla hästar blivit erfarna som sjutton vid det laget och typ sagt "Ja,ja nu är jag tävlingshäst och kan blir klippt överallt fastän maskinen låter som ett sågverk. Kryp runt mellan benen du, det går så bra så. Visst att jag typ höll på att krypa ur skinnet förra gången och bara ville gråta, men nu alltså, nu är jag ju van"! Konstiga djur.
.
Sen tog jag ut Poison på en havs-och-dressyr-tur. Först ner i havet (gick bra, tog typ 10 minuter vilket är världsrekord). Sen ett halvtimmes långt "dressyrpass". Jesus vad jag känner att jag rider dressyr mellan situationstecken nuförtiden! Men förhoppningsvis blir vi godkända i märke 2 programmet på lördag. (Och nu vill jag inte att någon missunnsam person säger att man blir godkänd så länge man har kontroll på sin häst och att det inte gör något om man inte klarar av att utföra alla rörelser). Avslutade med havet igen och då gick hon i direkt. Jättekaxig var hon efteråt, hon blir liksom så stolt när hon klarar något som hon egentligen inte törs.
Avslutade med Bruden på utebanan. Vi var väl inte helt ense först (snarare lite oense), men mot slutet var vi jättesams! Hon ska få springa i skogen på lördag som belöning.
.
"Dressyrhästen" och "dressyrryttaren" rider "dressyr"

Begåvad

Publicerad 2012-04-23 22:04:13 i Allmänna funderingar,

Idag har jag bara ridit på Bäbis. Den var verkligen superduktig och begåvad! Med Poison var det liksom svårt att ens komma fram till hindren och med Älgen så var ju problemet att få den att få med sig alla fötter, de långa benen och hela jättekroppen när man väl kom fram. Men bäbis alltså! Den är knappt riden och är ändå med på noterna direkt!

Började med att travhoppa, vilket den inte riktigt förstod meningen med. Men efter ett par gånger fick den till ett riktigt bra språng. Hoppade därefter vattenmattan för första gången i dens liv. Första gången var det som att den inte riktigt uppfattade att det låg något under. Andra gången däremot; "HJÄLP" (samtidigt som jag bara satt där som ett fån och väntade på att den skulle hoppa av)!!! Tråcklade runt ett par gånger och avslutade med ett bra språng. Hoppade sen Schweiz, ett räcke och en oxer. Satan vad den hoppar till i mellan åt! Måste lära mig att ta fram händerna ungefär en halvmeter längre än vad jag är van vid eftersom den liksom kör ner huvudet och upp ryggen (som man ska alltså). Men snart så, när den är lite mer riden (för att inte tala om har kortare päls), då jävlar!

Poassonen och hennes mugg fick gå i skritten, jävla skithudåkomma! Imorn ska vi nog ut i skogen och härja tror jag, det blir skoj! Bestämde även att jag ska rida Bruden i Vallentuna nästa tisdag (om det går bra på träningen på onsdag så klart). Problemet är bara att jag dels måste hitta en medhjälpare på morgonen (hoppning i Vallentuna med brungrå häst) och en mitt på dagen (terrängträning på Runsten med brun häst). Ojojoj, så himla tufft liv man lever som får möjlighet att ha flera skojiga grejer (på olika hästar) för sig samma dag!

Helgens outfit

Publicerad 2012-04-23 12:02:12 i Dagens outfit,

Häst:
Sadel: Prestige Arezzo (med billiga stigläder och Mountain Horse stigbyglar)
Sadelgjord: John Whitaker
Träns: GG (med GG pannband och Dyón working collection tyglar)
Schabrak: Mellanbrunt Lamicell
Skydd: Bruna Eskadron runt om
Förbygel: John Whitaker (hade varit trevligt med martingal, men den låg bland junket i skåpet)
.
Jag:
Hjälm: Lamicell
Tröja: Kingsland
Ridbyxor: Skara Hästsport (svinbilliga och världens bästa, så jävla sköna för 600)
Strumpor: Skabbiga bruna i ull från HM
Skor: Mountain Horse
.
Och en liten bild på det hela (in action)

Helgen

Publicerad 2012-04-23 10:25:49 i Träning,

Har ju varit tävling hela helgen. Har blivit lite förkyld av allt stillasitt och -stående tror jag. Hindrerna var mycket fina, speciellt svart-rosa-silver. Förutom att jag blev så skrämd att jag trodde att min sista stund var kommen när jag stod på banan i gårdagens 130 förlöpte allt smärtfritt.

Efter avslutad tävling skulle jag provhoppa Bruden, (Älgen fick en tvåveckors vila bara för att vara på den säkra sidan) Älgens sexåriga storasyster. Gud, det kändes på något sätt som att återuppleva en ponnytid som flytt (eller som i mitt fall, aldrig funnits)! Jättekul var det, jag kunde nästan höra bröderna Cartwright-temat när jag härjade omkring! Härligt också att rida precis efter tävling så att man kan få träningsinstruktioner direkt ur högtalarsystemet (somliga mer eller mindre lämpliga från mer eller mindre kvalificerade tränare)... Men alla ska med heter det ju.
.
Sen hoppade jag och Poassonen samma bana. I alla fall på näst sista hindret, det blågula är jag mycket nöjd (där hade jag en distans tidigt som jag bara red vidare mot. I övrigt blev det ju en del sistasekunden-härj). Hästen var mycket duktig och det var helt klart godkänd ridning! Det tyckte även René (efter lite påtryckning). När man inte får en massa gratissmöriga kommentarer måste man ju fiska lite (mycket).
.
Så här gick dialogen:
"Nu ska du få se när jag hoppade med Poison"
"Ok"
(Sätter på filmen"
"Hmm, hmm. Nu har du lite dåligt tryck eftersom den lägger in ett omtramp på schackrutorna. Och du rider ju med väldigt brett mellan händerna, då blir det ju vingligt"
"Jo, men kolla, snart kommer Schweiz flaggan och där går hon av jättestort! Visst var det bra"
"Ja, det var bra"
"Tack! Jag tyckte också att det var bra"
.
Här är film


Det var ju den där balen, ja...

Publicerad 2012-04-19 23:26:45 i Träning,

Hej och hå alltså! Igår var jag och Poassonen (och den förstklassiga men någor frusna medhjälparen) på vårt livs första terrängträning. Djuret var duktigt! Något skeptisk mot stockhinder, bank och kulle men mycket bra på lådor och bildäck. Dock fick vi ge upp vattenplaskandet. Hon gick liksom in i sitt apatiska mode och ville verkligen inte vara med på något sånt. Det tog vi dock igen idag! Vi red nämligen till Blåbärsudden och plaskade i havet. Rätt tveksam var hon allt, men efter att vi klättrat över vinterns vassansamlingar så tordes hon efter en stund gå i. Sen gick vi upp och ner tre gånger! Duktig häst! (Dock avslutade vi när det kom skåpbil med tillhörande rakad, butchig man. Då gav vi oss snabbt av hemåt).

Sen red jag på Bäbis. Alltså den verkar typ behöva ridas en dag och sen är det som att den övar i hagen de fyra dagar den vilar, för när man sitter upp igen är det som att den säger; "Men hallå? Jag kan det här nu, nu gör vi något nytt"! Vi red över tre bommar med fyra galoppsprång mellan, jätteduktig var den. Imorn ska vi hoppa det som står kvar sen måndagens Pontus-träning. Med lite tur blir det film!

Avslutade dagen med Bruden. Milde himmel vad fin den blivit! Jättesnabbt sprang den. Nu vill jag ha sommarlov så jag kan rida hela dagarna (dock får det gärna vara max 20+, annars kommer jag svetta ner hela anläggningen (som jag brukar med andra ord)....)


Här kommer filmen på den blivande terränghästen




Fin häst

Publicerad 2012-04-17 11:20:00 i Allmänna funderingar,

Idag var min häst så himla fin. Red ett kort joggpass på utebanan (och hoppade inte över grinden, självbehärskningen lyser med sin närvaro). Hon Poisonbockade jättemycket och var faktiskt ganska kort och fin i galoppen i vänster varv (höger var godkänd, men aningen sämre). Typiskt nog var ingen där och såg. Tänkte för ett kort tag ringa upp Karro så att hon kunde filma, men sen tog jag mitt förnuft till fånga och skärpte till mig.
Jag har för avsikt att slå Niklas med häpnad när han kommer tillbaka vecka 20. Gud vad kort och fin och ihop hon kommer att vara då! Satan vad jag ska träna tills dess (även om det svider att lämna skogen till förmån för typ bommar med korta avstånd mellan och andra plågsamheter)...

Har gängat broddhålen och ser förväntansfullt fram emot morgondagen! Då ska metamorfosen från skogs- till terränghäst förhoppningsvis ske...
.
Bild från i söndags (förstår inte varför hon är så feg, så här högt över är hon när hon hoppar från stillastående så hon har ju inte direkt bristande kapacitet för 90 klass. Får visa henne bilden så att hon får lite insikt)

Nakenfis

Publicerad 2012-04-16 22:37:14 i Allmänna funderingar,

Nu är Poison återigen klippt. Det är verkligen ett sant nöje att klippa häst. Att stå med munnen full av korta hästhår och se hur hästen skalas av likt en skalfrukt (tänk typ banan eller apelsin), det är sann lycka det. (Kul att jag har ett så innehållsrikt liv)... Beställde också bild från tävlingen. Oturligt nog hade fotografen bara fotat hinder nummer 7 (det hon hoppade rakt upp och rakt ner över), så det är inte direkt ett motiv som hör hemma på Fotografiska om man säger så...

Bäbis har skött sig super, både igår och idag. Igår var den på skogsritt (betedde sig som om den aldrig gjort annt) med riktiga bäbis. Bäbis och bäbis alltså. Idag var den i ridhuset. Var jättefin hela tiden utom när jag upptäckte att René var i kafeterian. Då skulle jag styla och göra en bra galoppfattning. Självklart fattar den fel. Prövar igen, och den fattar återigen fel (det händer aldrig annars). Som tur var så såg han ingenting. Man vill ju inte bli anklagad för att sitta och fatta fel galopp liksom... (Som i onsdags när denna fantastiska instruktion uttalades; "Nu fattade du fel galopp igen. Fatta rätt galopp istället").

(Går)dagens outfit

Publicerad 2012-04-16 14:55:09 i Dagens outfit,

Jag:
Kavaj: Equiline
Skjorta: Equiline
Hjälm: Charles Owen Wellington Classic
Ridbyxor: Mountain Horse
Chaps: Mountain Horse
Ridskor: Mountain Horse
.
Djur:
Sadel: Prestige Arezzo
Padd: Horsedream
Träns: Dyon EC (med HG pannband med bett)
Schabrak: Marinblått Anna Scarpati med ljusgrön och silver passpoal
Sadelgjord: John Whitaker
Förbygel: John Whitaker
Skydd: Veredus Carbon gel & Veredus young jump
Stigbyglar: Mountain Horse
.
Så såg vi ut! + Lera speciellt på min bakre, mellanregion (rumpa) pga avhopp i leran då jag skulle gå banan (vilket resulterade i stänk), på Poassonens gjord (som hon hade två skrap i) och på skydd.

Årets bästa runda (ridmässigt), årets sämsta (resultatmässigt)

Publicerad 2012-04-16 12:26:37 i Tävling,

Jag och Poassonen (och Sofia supergroom så klart) var i Solletuna igår. Jätteduktig att lasta var hon, både dit och hem, gick rakt in och rakt ut. Stor förbättring (jämfört när det tog 1,5 timme och hon var helt blockerad eller när hon hade bestämt sig för att hon nog inte ville åka hem när vi var i Väsby i höstas)!


Sen skenade vi fram och hon var jätteduktig (tog skänkeln bra och plöjde på som en plog genom vattnet (för halva framridningen och framhoppningen var typ av poolkaraktär). Hoppade alla hinder, om än något tveksamt först, och jag tyckte att hon kändes glad och väl framme.
.
Sen, för att inte tappa farten, skenade vi in i ridhuset. Där blev hon så klart lite tveksam igen men efter att jag travat runt en stund kändes hon bra. Hon som skulle rida efter mig var väl kanske inte optimalt placerad (lyckades stå ivägen mot 1:an två gånger), men det är ju inte alltid så lätt när man är nervös. Jag bestämde mig för att det inte skulle störa mig och började rida. Hinder 1 till 6 gick jättebra, är verkligen nöjd! Ok, det är lite pushigt (men i det här läget känns det nödvändigt) och hon är i en del bommar (pga att jag håller henne i ett järngrepp och för att hon är spänd) men så fort hon är mer avslappnat är det med största sannolikhet inget problem. Sen mot 7:an visste jag att det skulle vara framåt på 7 eller tillbaka på 8. Eftersom det var en grind i det hindret visste jag också att jag med säkerhet skulle behöva övertyga henne. Det hade jag ju helt glömt bort när jag landat efter 6:an, jag bara fortsatte i normal galopp och då fanns de inget utrymme för tveksamheter. Miss pga ryttarrutin, men för att kunna jobba bort såna måste jag ju öva i pressade lägen (tävla alltså). Sen kom vi på det hindret igen och hon hoppade (om än med lite övertalning). Mot 8:an vet jag inte riktigt vad som hände. Tänkte nog att jag satt på Älgen, såg en distans, satt stilla och väntade på att den skulle hoppa. "Hallå? Jag tänker verkligen inte hoppa om du bara lämnar mig här utan support" sa Poison och stannade. Mycket klantigt av mig!
.
Men hur som helst, trots vad det står på pappret är jag jättenöjd! Hon kändes positiv och hade jag bara hållit ihop det hela hade vi haft ett betydligt bättre resultat. Det känns som att vi helt klart är på rätt väg (när hon varit felfri på P&J:s tidigare har rundorna inte kännts i närheten av lika bra som känslan jag hade igår nämligen). Och det är den känslan jag ska ta med mig vidare! Ingen av rundorna med Älgen har heller kännts i närheten av lika bra och då har jag ju haft mycket färre fel (4 faktiskt, för den som glömt bort det). Bara att öva vidare alltså!
.
Film (95 cm 16 hinderfel + tidsfel)

Trist

Publicerad 2012-04-13 23:40:50 i Allmänna funderingar,

Kommer ut till stallet, packar allt, väljer schabrak (det blev det marinblåa BR:et), backar till släpet, tar in älg, borstar svans, klipper man, börjar tvätta ben. Och inser att det ena benet är mycket tjockare än de andra. Kul. Ingen tävling här inte. Kommer dessutom på att jag ska träna terräng på onsdag och därför inte kan vara med på hoppträningen. Även om den är bra till nästa söndag är ju uppladdningen inte direkt optimal för en 1.10 debut.
.
Trist.
Sen åkte jag till Runsten och supportade (tänkte att eftersom jag ändå betalat ska jag minsann utnyttja anläggningen till max. Var därför där i fem timmar). Så jävla dåligt väder, snöade ymnigt när vi åkte hem. Alla hästar var fina men hade fyra fel. Trist (och kallt).
.
Nu ska jag sluta tjura. Det vet ju alla att när man håller på med djur kan man alltid räkna med att de skadar sig på ett eller annat sätt. Och på söndag ska ju Poassonen ut på äventyr. Men ändå. Trist när man tränar och tragglar och sen får man ändå inte chansen att rida omkring i sina vita ridbyxor i spöregnet (eller snöovädret, välj själv).
.
Ska nog hoppa barbacka snart igen, det är ju allt annat än trist i alla fall...

Att köpa saker i förebyggande syfte...

Publicerad 2012-04-12 16:49:07 i Saker,

Härjade i förrgår på om hur bra det är att ha en lista med saker man vill ha så att man hela tiden kan hålla ögonen öppna ifall de dyker upp på rea någonstans. Typ:

Jag vill ha ett ulltäcke från Equiline: Plötsligt dyker det upp ett helt nytt på Tradera för 500:- (som typ bara jag hittar eftersom märket var stavat Equline)
Jag vill ha en schysst sadelgjord: Hittar en ny Whitaker på Tradera för 900 istället för 1899:-
Jag vill ha en vanlig förbygel: Hittar en ny Whitaker på Tradera för 450 istället för 1499:-
.

(Att handla smart på tradera är ju en konstform i sig. Tänker inte avslöja hur det görs optimalt)
.

Listan kan göras lång med fynd som jag gjort (Bl.a. Poison på 40 % rea och begagnad Prestigesadel). Jag vill ha fina saker men har ingen sponsor. Därför måste jag vara smart. Brukar jag predika. Igår när jag hoppat färdigt med Älgen tittar jag av en slump ner på min ena tygel. Den har typ gått halvt av (alltså gummit har liksom spruckit). Himla tur att jag såg det då och slapp en obehaglig framtida överaskning (typ att jag sitter mitt ute på en framtida terrängbana och plötsligt bara har en tygel). Nu har jag således köpt nya tyglar (och en ny fleecejacka att rida i). För det var rea på Ryttarstugan (och för att jag precis upptäckte att jag har fått tillbaka pengar från Agria för mediciner till Poisons mugg). Handla bara på rea är således dagens tips (och håll hela tiden ögonen öppna efter eventuell rea)!

(Följ inte mitt exempel och handla saker från dyra märkens billigare underlinjer, för det är egentligen skit (ett marknadsföringsknep). Men mer om det i ett framtida inlägg).
Jacka


Tyglar

Lägg til vänsterspöt...

Publicerad 2012-04-12 00:44:13 i Träning,

Idag har det varit onsdag (eller igår närmare bestämt). Det innebär onsdagsträning. Först tjuvtränade jag bäbis på egen hand, den var så duktig så! Sprang med halsen böjd hela ridpasset (alltså åt rätt håll och inte som en kamel) och hoppade två små kryss jättesnällt. Dock får jag nog snart passa mig för den är lite byggd som en bucking bronco. Snart kommer den nog komma på hur den ska bruka sin kropp i rodeosyfte (eller det är så det känns när den hoppat ett runt och fint språng och sedan känner sig jättenöjd med sig själv och glatt studsar vidare). Men vad vet man, hittills har den ju varit lugn som en åsna...

Älgen var med på den "riktiga träningen" och skötte sig galant. Så himla duktig och hoppade en del riktigt trevliga språng. Kul var det när det var oxer oxer på båge med 26,5 mellan. "Här kommer ni bra in och galopperar direkt vidare" instruerar René. Jag lyckas för en gångs skull implementera instruktionen men inser efter 2 språng in att här kommer det ju verkligen inte bli långt, får alltså sitta upp lite på slutet, inte bromsa, men likväl sitta upp. Herregud vilken galopp den har! När jag sen sa "Här var det ju verkligen inte långt, jag blev ju tvungen att nästan bromsa" svarar René "För hästar är det långt, för älgar gäller andra regler". En annan trevlig uppmaning var "lägg till vänsterspöt", vi höll på att avlida av undertryckt skratt... Sen avslutade vi på trekombination ur hörn på 1.10. Och det känns verkligen inte varken svårt eller högt! Fina, fina jättedjur (världens bästa läromästare)! På fredag ska vi sätta nollan (skulle vara bra för psyket om inte annat)!

Har dock inte bestämt om den ska ha brun, blå eller ingen luva alls på fredag...



Avslutade med Poison. Den var rätt tittig när jag värmde upp och stannade en gång på Japanhindret. Sen hoppade den jättesnällt. Känner mig dock lite lätt nedstämd, vi hade ett feed-back snack där kontentan typ var "den får aldrig misslyckas, för då törs den inte hoppa igen på ett tag". Kul kände jag bittert, borde ha köpt en gammal trött valack att tuta runt på istället för den här nervklena, överkänsliga kraken.

Sen gick jag hem och Sofie påminde mig om att jag faktiskt sa när jag köpte Poison att det inte skulle göra något om den stannade ut sig i varje 90 cm klass jag någonsin startar. Och det är ju faktiskt sant. Då får vi väl rida dressyr istället (eller skena i skogen på heltid). Det finns ju faktiskt massor av hästar att tävla med men bara en som jag vill ha som min!


Roligt varje dag...

Publicerad 2012-04-10 17:09:47 i Allmänna funderingar,

Var precis inne på Hippson och läste "Annelie mitt i vardagen". Hon hade varit på hingstvisning och clinic med Gud (aka Jens Fredricson). Han hade betonat vikten av att hästen ska tycka att arbetet är roligt varje dag och det tror jag verkligen är sant (nähä, det är väl  inte direkt en tiotusenkronorsfråga)! Alltså det jag menar är att man måste göra sitt yttersta för att förbereda hästen väl för att i slutändan få den att prestera väl. När jag gör min veckoplan för hästarna försöker jag verkligen ha det i åtanke, att de ska tycka att arbetet är roligt alltså.
Älgen och bäbis är rätt enkla. De tycker det är roligt bara att bli infångade i hagen. Idag när jag släppte ut bäbis gick älgen iväg från höet för att jaga bort henne och kom sen fram till staketet för att hälsa på mig (oturligt nog var det ingen där och såg, så de som vill kan ju tro att det bara skedde i min fantasi (typ som när jag säger att Poison sparkar bakut eller bockar på riktigt)). (Det kan ju även vara så att hon kom fram för att hon fick tre kilo kraftfoder av mig igår, men jag väljer att tro att det beror på att hon tycker om mig). Tyvärr var det ju inte min riddag idag så hon fick vara kvar i hagen. Men för att gå tillbaka till ämnet, bägge de två hästarna kan gå på banan tre dagar i rad och ändå kännas superglada (inte för att jag gör det med bäbis, men jag kan tänka mig att hon fungerar så också). De är så arbetsvilliga och lättroade att det är löjligt.
Poison däremot. Hon vill helst gå i skogen och hoppa över skrot (träd, diken, mattor) (eller så är det jag som vill det...). Därför försöker jag se till att hon får ett sånt pass innan varje tråkigt ridhuspass. Till mitt försvar, förr i tiden gick hon aldrig i skogen och då var hon betydligt mindre intresserad av arbete i ridhuset än vad hon är nu. Herregud, hon var ju typ helt skänkeldöv. Så jag väljer att tro att hon är en individ med större behov av omväxling (eller så är det en efterhandsrationalisering från min sida för att ursäkta min obefintliga dressyrträning).
Här kommer en bild på skogshästen
Älgdjur i Södertälje



Hindermålning

Publicerad 2012-04-06 00:31:50 i Allmänna funderingar,

Idag har jag stått och gått så mycket att jag har ont i fötterna (och då menar jag ont, har typ skavsår under fotsulorna). Gick upp 7, hetsade in en inlämningsuppgift och somnade sedan om. Därefter har jag målat hinder och terroriserat Sofie. "Nu ska jag berätta hur jag har planerat vad vi ska göra nu" har jag börjat ungefär sjutton meningar idag. Usch, måste sluta att tvångsplanera folks dagsupplägg.

Skrittade ut på bäbisdjur och Poison. Bäbisdjur gjorde premiär utanför ridbanan och det gick lysande! Dock verkade hon fundera på varför vi tvunget måste skritta hela tiden. Hon vill ju springa och hoppa hinder ju!

Poison tittade trött på mig när jag skulle sadla och tycktes säga "Men kan du låta mig vara ifred i alla fall någon gång? Och kan du sluta tvinga i mig saltad betfor"? Hon tyckte dock att det var rätt mysigt när vi väl kom ut. Jag lyckades genom en enorm inre kraftmätning bestämma mig för att inte tjuvhoppa trädet på vägen hem. När man skrittar ut ska man göra det i skritt (det hörs ju på namnet). Men imorn, då är det uteritt på schemat och då får man återigen flängrida. Poison ska ut på flängritt, bäbisdjur ska hoppa i ridhuset och älgen ska vila för att försöka lagra in mer fett. Den ser återigen lite tanig och älglik ut. Kan hästar ha ätstörningar måntro?

Älgen in action

"Ja, men du sitter ju på Janne Långben"...

Publicerad 2012-04-04 21:28:45 i Träning,

Idag och igår var Niklas här och hade träning. Han är så där fruktansvärt bra! Jag gillar tränare som säger att jag är dålig på saker och som verkligen med engagemang försöker hjälpa mig att åtgärda de problem jag har. Som är engagerade och ställer (minst) lika höga krav som jag själv. Som hjälper alla som tränar oavsett nivå och häst. Som anpassar sin instruktion efter ryttaren (till mig sa han vid ett tillfälle igår att jag skulle skärpa till mig och koncentrera mig, vilket är en typ av instruktion som passar mig perfekt). Till någon annan hade han ett för den personen perfekt anpassat tillta.l Dessutom, vilket är väldigt sympatiskt av honom, så kallar han in den som ridit till mitten och ger instruktion. Lite skillnad mot dem som skriker ut saker om sina elever så att alla andra får höra vad de är dåliga på. Mycket bra tränare alltså!

Sen är jag ju inte direkt Markus Ehning och i jämförelse med honom är jag ju stenkass på allt. Och det vore ju rätt onödigt om en tränare upplyste mig om det (dock intressant, de flesta är ju mer åt hållet att de säger "du har en fantastisk känsla, rytm jada jada hit och dit" och själv känner man att "spar på krutet, jag tävlar 90 cm och är en glad amatör med ytterst begränsad känsla"). Men nog om det, man får ju ha förståelse, tränare lever ju på att ha träningar och för att få sina elever att vilja komma tillbaka är det ju fett om de ger dem vad de vill ha (beröm oftast). Annars har de missat grundkurs nummer ett i marknadsföring (och den bör man inte missa).

Bägge hästarna var fina som snus. De jobbade på allt vad de orkade (efter sina förutsättnignar. Eftersom jag inte tränat dem till att vara Grand Prix hästar var de ju inte det idag heller. Hade de varit det hade det kännts sjukt skumt)... Jag har typ sendrag i hela kroppen (så förhoppningsvis jobbade även jag på).

Här kommer en film på Poison när hon hoppar för kung och fosterland

Tankar om unghästridning (och annan ridning)

Publicerad 2012-04-02 14:37:33 i Allmänna funderingar,

I själ och hjärta håller jag med Jens Fredricson (eftersom han är en av mina idoler) och det han säger i i den här intervjun :http://www.stromsholm.com/2012/03/21/den-unga-hasten/#more-3018. Speciellt det här citatet: "Om jag ska vara helt ärlig tycker jag att du bara har tillräckliga kunskaper att köpa unghäst om du är yrkesmässig inom ridsporten eller är tävlingsryttare på högre nivå". Vidare säger han att han själv behöver mer hjälp nu än för 15 år sedan när han inte hade samma insikt som idag. Så klart säkrar han dock upp med att säga att det ju självklart också kan gå bra för oerfarna ryttare som köper unghäst, men att de måste vara medvetna om svårigheterna.


Vilken satans dubbelmoral (jag vet) att då som tämligen oerfaren ryttare rida omkring på unghästar nästan varje dag (vilket jag ju faktiskt gör). Eller jag är väl inte direkt superoerfaren (har hjälpt till att rida in unghästar sen jag var 14 och varit i olika tillridningsstall och härjat omkring sen dess). Men likväl, jag är långt, långt ifrån att vara erfaren eller i närheten av exakt i min hälpgivning. De hästar jag rider på numera ägs av antingen mig själv eller en erfaren ryttare som själv rider dem flera dagar i veckan och utbildar dem och känner efter hur de känns. Dessutom diskuterar vi hur han tycker att de (eller snarare den) ser ut när jag rider, hur den känns när han rider och för övrigt försöker jag kolla så ofta jag bara kan när både han (och egentligen alla i närheten) rider för att lära mig mer. Dessutom tränar jag hästen både för honom (en dag i veckan) och för andra tränare. Efter varje träning diskuterar vi vad han har sagt (eller vad den andra tränaren sagt ifall jag red för någon annan). Sedan diskuterar vi ridning i allmänhet (t.ex. när vi har avramlingsfika) hela tiden (det är ju alltid någon som ramlat av eller har en ackumulerad fika att bjuda på).

När det kommer till tävling gör vi så att René säger vilken klass som är lämplig. Därefter tränar vi på den höjden (med garanterat svårare banor och linjer och med högre hinder än vad det kommer dyka upp på tävlingen (som i onsdags, då red vi helgens 130 bana med vissa hinder på 110)) under en period. Därefter tävlar jag. Är han i närheten går vi banan tillsammans och han ger tips om vad jag ska tänka på. När jag rider filmar någon ritten och sedan kollar han på filmen och vi diskuterar hur det såg ut och kändes för att kunna åtgärda de fel jag gjorde (för jag gör alltid mer eller mindre grova fel).  Därefter tränar vi vidare. Gör jag alldeles för stora fel eller är lat med att träna får jag väl antagligen inte fortsätta tävla (det här är bara spekulationer, jag gör stora fel jämt och är mer eller mindre lat i perioder och likväl får jag fortsätta rida och tävla). När hästen är så bra att jag med mitt begränsade kunnande inte kan tillföra något positivt (tveksamt om jag någonsin kan) kommer René tävla den själv alternativt sälja den. För mig är det här ett perfekt upplägg; som att tälta i trädgården typ. Jag får rida mycket och får därigenom mängdträning. Dessutom får jag så mycket hjälp jag någonsin kan ta in och om hästen blir för svår eller något går snett så bär han huvudansvaret.
Jag är hela tiden ödmjuk inför hästen och för människor med mer kunskap. Hästen kan fatta galopp från stillastående i vilt tillstånd. Om den inte kan de när jag sitter på är det för att jag inte utbildat den tillräckligt. Punkt. Det handlar om att sabba så lite som möjligt och försöka hjälpa till så ofta man kan för att den ska få förtroende. Framför allt (tycker jag) att det handlar om att se sin egen del när saker och ting inte går vägen. Jag vet att när jag rider perfekt (utifrån hästen jag sitter på) kommer den att gå perfekt (utifrån sin förmåga). Tills dess kommer den inte att göra det. Förhoppningsvis får den så pass många ok språng att den vill fortsätta täcka upp för mina brister så att jag kan fortsätta träna och lära mig. Så att jag någon gång i framtiden (när jag är mer erfaren) kan ge någon annan häst en bra utbildning.

Gud så allvarligt det här blev (och långt), men vi diskuterade det här med dålig ridning både i onsdags efter träningen och igår efter tävlingen och ohyggligt många människor verkar aldrig någonsin reflektera över att felen hästen gör kanske kan tänkas komma ifrån något fel som ryttaren gör. För om hästen gör fel är det för att den är dum, lat, ovillig, eller kall i benen, eller dåligt riden av sin tidigare ryttare, eller har fel stam eller vad det nu kan vara...
Världens finaste häst som jag hoppas kunna lära mig rida hyfsat ordentligt

– Om jag ska vara helt ärlig tycker jag
att du bara har tillräckliga kunskaper att
köpa unghäst om du är yrkesmässig inom
ridsporten eller är tävlingsryttare på högre
nivå.

Min läromästare

Publicerad 2012-04-02 00:40:43 i Tävling,

Världens bästa och mest förlåtande läromästare är 5 år, 1.80 hög, brun, har lite dålig kroppskontroll och koordination och är ganska okvinnlig. Men det gör ingenting, ingenting alls faktiskt. Åh, jag är verkligen så tacksam att jag får öva på henne. Älgen har aldrig stannat i hela sitt liv (och det är faktiskt sant, inget annonssnack (eller hon sprang på sidan första gången hon skulle hoppa vattenmatta som treåring om man ska vara petnoga)) och försöker alltid så gott hon bara kan (trots sin storlek och brist på tydlig instruktion). Säger jag att hon ska hoppa så gör hon det, alltid och utan undantag. Hon går att klippa över hela kroppen (även inne i öronen (vilket i och för sig går på alla "våra" hästar...)) och vill verkligen alltid vara till lags.

Idag var vi i Södertälje, och man kan väl säga som så att vi inte brutit vår svit (vi har fyra fel, varken mer eller mindre). Vi rev i alla fall inte sista hindret (tack gode gud) men däremot näst sista, helt mitt fel, började bromsa alldeles för sent. Jag vet ju att hon blir störd när jag inte blir klar i tid, men när man varken är Markus Ehning eller Malin Baryard verkar det vara svårt att omsätta tanke till handling. (Talar utifrån analys av mig själv. Den inre rösten säger:"Se till att bromsa i tid och inte galoppera i korsgalopp genom kurvorna". Kroppen däremot, den härjar gladeligen på i alla möjliga sorters galopper utom rätt och blir helt handlingsförlamad när distansen inte stämmer).
Men en vacker dag kanske även jag får till det. Det sägs ju att man behöver 2000 upprepningar för att ändra en dålig vana, med älgen som kompanjon får jag säkert 10 gånger fler om det behövs innan hon tröttnar. Hade hon kunnat prata hade hon nog sagt något i stil med:
"Jaja, jag hade väl hellre haft Baryardversionen, men jag är inte den som är den".



(För övrigt hade det ju varit piffigt om jag stoppat in skjortan i ridbyxorna...)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela