malinsmatchadeliv

Dilemma i storlek hönan och ägget alt moment 22 del 2

Publicerad 2012-08-31 21:21:27 i Allmänna funderingar,

Jag och min förkylning + Cias trailer kom till stallet vid kvart över två. Det verkligen hellregnade. Alla hästar var inne utom min, jaja, jag mockar först och hämtar henne sen tänkte jag. Mitt i mockningen kommer Madde (genomblöt) in med min häst (som ser ut att vara på riktigt kossahumör och också genomblöt). Trots att hon frös och skakade och var ensam kvar ute i spöregnet tog det 10 minuter innan Madde fick fånga henne, damen med tomtar på loftet liksom. Nåväl, packade in henne i ullfilt + fleecetäcke och hoppades att hon skulle bli på bättre humör lagom till dressyrträningen, och jag hade tur för det blev hon verkligen. Gina verkade lite förvånad då hon var typ dubbelt så bra jämfört med träningen för tre veckor sen (och det viktigaste inom ridningen är ju som vi alla vet):
 
1. Att man matchat sin utrustning och är piffig
2. Att man rider snyggt inför sin tränare (helst snyggare än vanligt)
 
Jag lyckades hyfsat med bägge (tills Gina gav mig min jacka som hängt på sargen och upptäckte att den typ var täckt av smuts). Men 50 % lyckad träning alltså (Fin häst men dålig matchning).
 
Bruddjuret blev också ridet och slog personligt rekord i finhet! Ojoj vad fin hon var idag. Sen visade jag min tänkta outfit inför morgondagen men blev fett utbuad. Sofia föreslog det bruna setet (då matchar inte luvan och schabraket enbart varandra utan även den nedersta delen på Brudens svans. Fullträff alltså). 
 
Denna luva

 
Och denna häst

 
Det är en given hit va?!

Dilemma i storlek hönan och ägget alt moment 22

Publicerad 2012-08-31 13:16:00 i Saker,

Imorgon ska jag och Bruden ju till Märsta. Jag vill verkligen använda den grå luvan jag köpte i Falsterbo. Problemet är bara att den har en vinröd snurra i mitten och jag har inget schabrak att matcha med! PANIK! Kan jag ha grå luva med vinrött och silver tillsammans med marinblått schabrak med marinblått, vitt och silver? Alltså jag får verkligen inte ihop det här... Tänk om det går dåligt, då kommer det garanterat bero på matchningen...
 
Känns dock skönt att det är detta dilemma som är det största molnet på min himmel just nu. Lever med andra ord ett hyfsat bekymmerslöst liv. Får rådfråga Bruden om vad hon helst vill ha på sig (inte René för han kommer säga ingen luva alls och det är ju inte det svaret jag vill ha. Dessutom kommer han kanske ifrågasätta mitt fokus). 
 
Boven i (matchnings)dramat

Bäst i klassen!

Publicerad 2012-08-29 22:54:00 i Träning,

Hoppträning idag (efter en hel evighet i skolan, men det var rätt trevligt, hängde med min trevliga klass och vår trevlige kursansvarige som gav mig 300 kr att köpa bullar till alla för idag när jag frågade vad han tyckte att jag skulle ta för fika)! Först Bruden, helt ok över lag. Lite dålig ridning av mig emellanåt "du kan ju försöka att i alla fall komma in i serien på en inte helt värdelös distans" var väl dagens mest klockrena kommentar. Sen hade jag så bråttom att hämta nästa häst att jag inte fick något feedbacksnack. Lika bra det så att jag inte är psykig inför lördagens träning. Rådet angående den när jag frågade om jag verkligen behöver rida jättefort i omhoppningen var för övrigt "Nej, du behöver inte rida jättefort, det räcker med att du slår näst snabbaste tid med några hundradelar". Jag håller mig ändå till min plan som går ut på att rida bra och att hoppa alla hinder åt rätt håll i rätt ordning så jag tar den typen av instruktion med en nypa salt.
 
Sen var det Poisons tur. Lite spänd på framridningen (vad annars liksom?) men hon kom över det rätt fort. Sen gjorde vi vår bästa hoppträning någonsin! Så jävla fin var hon, galopperade och hoppade som en riktig hopphäst och var avslappnad hela tiden! Travade till och med iväg när vi väntade på vår tur så där som hon gör när hon känner sig kaxig och tuff. "Bäst i klassen" och "Du har verkligen gjort ett bra jobb med henne" var feedbacken! Kul! Fast framför allt var det kul att hon kändes så glad och positiv!
 
Fina hopphästen!

Tråkigt

Publicerad 2012-08-28 14:36:15 i Tävling,

Shit pommes frites vad många anmälda det var till märsta i helgen! När jag insåg att det var 350 starter före min andra start svalde jag stoltheten och bytte klass. Visst att jag hellre vill rida 110 (egoistiskt kanske) men jag kan verkligen inte låta den stackars hästen stå där så länge och dessutom ska jag på examensfest och kan inte låta den stackars mannen vänta så länge heller. 
 
Och jag menar, jag har ju än så länge aldrig ridit en dubbelnolla i hela mitt liv, så då kan det ju vara bra att göra det på en höjd jag tycker mig behärska (haha, säger hon som hoppar hinder åt fel håll)... Dessutom var det hälften så många starter i min nya klass vilket ju borde göra mina chanser till placering dubbelt så stora (eller är det andra faktorer som spelar in också, typ att folk rider galet fort ju lägre det blir?) Hur som helst, andras prestation kan man ändå inte påverka, så jag ska försöka göra två dubbelt felfria rundor (på ett hyfsat stilfullt sätt förhoppningsvis)!
 
"Om du bara styr mot rätt hinder så ordnar jag det här"  "Och vaddå att folk rider fort, jag kan vända på en femöring" säger Bruden

Snygg på bild, rolig på facebook?

Publicerad 2012-08-27 14:35:00 i Allmänna funderingar,

Hujedamej v ad ful jag blir på bild (eller så är jag ruskigt ful även i verkligheten, men lever i förnekelse)! Fast hellre ful på bild än ful i verkligheten och hellre rolig i verkligheten än rolig på facebook. Åh, jag blir alltid så himla besviken de gångerna jag först sett en person på facebook/någon blogg där den verkar helt sjukt snygg och wild and crazy. I verkligheten visar den sig sedan vara en grå liten vägglus. Varför varför varför, lägger man inte all den tid som man lägger på att arrangera snygga facebook/bloggbilder på att typ skaffa en personlighet och lite mod så att man kanske törs säga och göra allt det där man tänker (och skriver för sig själv på sin blogg eller på facebook) i verkligheten? Snacka om resurs och tidsslöseri!
 
(Nu tycker jag verkligen inte illa om blyga människor utan skulle gärna själv vara en blyg, liten, och försiktig viol emellanåt, men de här människorna som framställer sig som Jim Carey alternativt Borat i cybervärlden och sen i verkligheten är något helt annat, de fascinerar och förundrar mig). Kan någon förklara varför detta är ett så vanligt förekommande fenomen?
 
Men nåväl. Nu ska vi ju fokusera på mig och min fulhet (jag och min kompis Matilda brukar till och med ibland ha små events där vi letar rätt på de fulaste bilderna på mig som ligger ute till allmän beskådan i cyberspace för att förundras). 
 
Sa till Sofia när jag kom imål efter den här rundan att jag kände hur min sits var helt åt helvete över en del hinder. Hon påstod att hon inte tänkt på det, men här är ett lysande exempel; ligger på halsen med armbågarna ut. VARFÖR DÅ kan man ju fråga sig?
 
Här är sitsen bättre, men jag ser ut som en litet kräldjur i ansiktet...
Hästen är i alla fall fin (misstänker dock att René tycker att det är lite löjligt med luva och annat tingeltangel, men vaddå, kan man inte rida som ett proffs kan man ju i alla fall försöka se ut som ett)...

Att mäta tid i olika enheter

Publicerad 2012-08-26 22:52:00 i Tävling,

Tid kan mätas i sekunder, minuter timmar, dagar och så vidare och så vidare. Dessutom kan tid mätas i antalet starter. Till exempel så är en timme på hopptävling lika med ungefär 30 starter. Dagens insikt för min del att en timme på dressyrtävling INTE, jag repeterar INTE, är lika med trettio starter utan snarare 6 starter. Ett tips kan därför vara att inte åka till tävlingen så att du är där i god tid (om det vore en hopptävling) när det är en dressyrtävling du ska på. Det kommer resultera att du får eoner (annan tidsenhet) av tid över. Idag hade jag stallet och gick upp kvart över fem. Förövrigt har jag tillbringat sex och en halv timme i Södertälje (i väntan på dressyrpay&ride). 
 
Tog, enligt tips från coachen ut Poison i tid (för hopptävling). När jag ridit fram i ca 1 timme och 30 minuter (mestadels skritt bör kanske tilläggas) insåg jag att det fortfarande var alldeles för lång tid kvar till start. Vi ställde in hästen i släpet (nu är hon på sitt lättlastade humör, så det gick fort).
 
En vecka senare (kändes det som) plockade vi ut henne igen. Alltså, satan vad spänd hon varit idag. Först gick hon runt och spände sig när mamma gick med henne, sen en stund på hoppbanan, ett par varv runt anläggningen och en timme i framridningsridhuset. Trots detta var hon så spänd att det tog en halv ritt för mig att få henne i trav när jag väl kom in i collecting ring. "Hur fan ska detta gå?!" tänkte jag. Ska jag bli utesluten från en dressyrtävling för att jag bara lyckas få min häst i skritt? När jag sen fick komma in på banan var det samma visa igen. Men, som genom ett mirakel lyckades jag få någon slags kontakt precis före start. Vi lyckades genomföra hela programmet. De dåliga poängen vi fick var i samband med galopp snett igenom, halt och när jag skulle byta gångart först från skrittt till trav till galopp. Men ändå! Vi lyckades genomföra det hela med 51,7%, fick en 7:a (och jag fick 6:a på sitsen, så jag kan fortsätta i hoppsadel ett tag till med gott samvete, har andra, mer akuta problem). Ska prata med Gina och se vad hon föreslår! Men kul med bedömningssport tycker jag, då har man specifika saker att jobba med och åtgärda!
 
Film! Inledde med först fyra sexor, sen en sjua  och efter den gick det utför... Men gud vad taggad jag är nu!

Lite nervös

Publicerad 2012-08-25 23:29:00 i Allmänna funderingar,

Hade smådjursaktivitet idag (dvs taxutställning. Stor tax slog liten tax och var till och med rätt intresserad i ringen, han brukar ju vanligtvis mest se ut att ha drabbats av svår sjukdom alternativt dödstristess när han ska visa upp sig, men inte idag! Fick ett "välvisad" i protokollet också, känns ju fett när det var ett år sen sist)!
 
Red sen på alla mina djur (pappa frågade hur många hästar jag egentligen har idag med anledning av Fautrasen. En häst har jag (men i min låtsasvärld har jag tre)). Fadern frågade även om jag stavat fel på Gud i min bön om pengar (nej, jag menade gud och inte pappa). Nåväl, ridningen gick bra, körde galoppombyten över bom på Älg och hon bytte minst 90% och rev inte en enda gång! Duktig! Sen Bruden som i vanlig ordning var duktig. Världens bussigaste häst kallade René henne (med anledning av förra helgens baklängeshopp) när jag mötte honom och frågade varför hon måste plågas på dressyrbanan istället för att tävla idag. Nästa helg är det återigen dags för världens bussigaste häst att visa vad hon går för (förhoppningsvis utan världens sämsta mamma på ryggen (snararde bästa tänkbara version av hennes nuvarande mamma, Bruden vill dock ha en ny som kan ge henne sin fulla uppmärksamhet))...
 
Är (som rubriken antyder) lite nervös för morgondagen. Poisonen (som hon hade hetat om hon varit finska) premiärgick LC:2 idag och jag insåg till min fasa att det är sjukt svårt att rida snett igenom i galopp utan att hon vill slå om. Men imorgon, då ska jag rida sakta och noggrannt (och bryta av väldigt mycket närmare medellinjen än fyrkantsspåret). Sofie tyckte jag skulle knoppa och jag tror nog att det får bli så. Jag är ju (som vi alla vet) mellansveriges största ögontjänare...
 
Imorn är domens dag (skoja bara, det ska mest bli intressant)!
 

Brudens helg

Publicerad 2012-08-24 22:32:00 i Tävling,

Brudens helg har ju blivit helt bortglömd här (i och med allt fokus på Älg + Körkort). Men Bruden, hon borde verkligen alltid få vara i strålkastarljuset. I helgen var hon precis lika tapper som alltid (om inte tapprare (jag vet att det heter mer tapper, men eftersom jag är en sådan språkvetare tar jag mig friheter. Som en mästerkock i köket ungefär)). 
 
På framridningen var hon strålande, sprang runt som en välskolad häst hela tiden faktiskt! Hoppade även riktigt bra trots underlaget (absolut inget fel på det i sig, men på grund av en natt av spöregn var det ungefär fem centimeter gurslera). Men (i samspråk med min förstklassiga hästskötare (som efter påtryckning till och med stegade distanserna tillsammans med mig)) kände att jag kanske skulle bli tvungen att ha lite extra tryck. 
 
I första klassen gick det bra först, sen gjorde jag som jag av gammal dålig vana gör (dock inte i lördags, då åtgärdade jag); fortsätter i korsgalopp alt fel galopp för jag tycker att jag är för nära nästa hinder. I landningen efter cykelsprånget på hinder 4 tänkte jag spontant "jag har för dåligt tryck, mer galopp" och rider på, för att sedan upptäcka "ojdå, jag hade nog inte så dålig galopp", sen satt jag upp till hindret 6 som jag skulle. Snett igenom mot 7 och jag får ett till sprattelsprång, ramlar nästan av, Bruden är på väg åt vänster, jag tänker "jag bromsar mot en infångare så att jag kan klättra tillbaka i sadeln igen", svänger höger. Vad gör den tappra lilla hästen då; jo hon tänker "jaha, mamma hänger på halsen och jag har nästan inte ens styrfart, men vi är ju med lite god vilja på väg mot hinder 5 igen fast från andra hållet. Ja, jag ska nog hoppa det" och hoppar oxern bakifrån. Gud, jag ville bara dö! 
 
Red ut, skrattade åt eländet, klappade den duktiga hästen som trodde att hon var felfri och åtgärdade till 105 där vi var felfria (ensamt felfria vill jag lite skrytsamt tillägga)!
 
Här kommer filmen från andra klassen. Vill man se när jag hoppar oxrar baklänges får man komma fram och kolla i min telefon
 
 
Nu blir det avd A 100 och 110 i Märsta och då ska jag rida fett fokuserat och ge Bruden en ärlig chans att få den färgade rosett hon förtjänar!
 
Tror hon klär fett bra i de flesta rosettfärger faktiskt. En skönhet klär i allt heter det ju!

I dag är ingen vanlig dag för idag är det (inte min födelsedag) utan dagen jag tog BE!

Publicerad 2012-08-22 23:28:30 i Allmänna funderingar,

Så jävla fett! Körde upp och det gick bra. Jag var så fruktansvärt överambitiös på säkerhetskontrollen att inspektören sa "Du har ju gått igenom allt, så att du har ju fått med även funktionsbeskrivningen på alla områden, så jag har inga frågor att ställa alls faktiskt". Efter att ha satt mig i respekt skulle jag backa. Grämer mig lite eftersom jag körde rakt in i garaget utan omtag direkt, men jag fick för mig att jag inte var tillräckligt långt in och körde därför framåt två meter för att sedan kunna backa så att jag inte skulle träffa den bakersta konen. Men jaja, man behöver faktiskt inte fetstila jämnt! Kan ju trösta mig med att det i alla fall gick väldigt fort allt som allt. Gjorde hela provet på mindre än 35 min.
 
Nu ska jag bara be till Gud riktigt ordentligt så att han kastar ut (inte feta sparvar) utan snarare feta högar med pengar från himlen! Håll tummarna för att jag lyckas så att jag kan köpa ett riktigt fett släp...
 
Gud (om du hör detta) ett trehästars från Fautras skulle inte sitta helt fel!

Det är ingen älg, det är en tävlingshäst!

Publicerad 2012-08-22 23:12:00 i Tävling,

Lördagens tävling låg (nu menar jag inte att det var den enda tävling som anordnades under lördagen, men från mitt perspektiv var det THE tävling, eftersom det var där jag valt att spendera min tid) i Kungsängen. Den stora bruna var med och skötte sig prima hela dagen (enda missödet var att jag slog huvudet i taket när vi skulle in i ridhuset, men det var ju knappast hennes fel. Hon har ju alltid varit stor).
 
Jag och Sofia var där och hjälptes åt. En fyraåring, en femåring och två ryttare. Vi hade till och med planerat att vi skulle kunna filma varandra om vi lämnade över kameran vid insläppet. Dock kom Cilla i rättan tid, så den logistiska svårigheten gällande filmning slapp vi undan.
 
För övrigt kan jag verkligen inte förstå de som behöver ett helt regemente av folk när de ska tävla (typ tre extrapersoner till en häst som ser helt lobotomerad ut och typ kan skritta fram sig själv) (förstår om hästen  behöver två ledare och är mongo från kongo) som de sedan skriker på, kör och härjar med (dessa människor brukar även tendera att härja med den stackars hinderpersonalen på framhoppningen. Skäms på er! Om ni inte kan hålla nerverna i styr utan tar ut er psykiska instabilitet på andra tycker jag att ni kan ta en citodon alternativt en liten hutt innan start)? Herregud, folk är (över lag) så hjälplösa (alt så vana vid medhjälpare att de inte kan tänka sig att klara sig utan)! För övrigt: Hur kan alla dessa tysta och kuvade medhjälpare stå ut? Varför säger de inte upp sig (får de möjligen sjukt bra lön)?
 
Nåväl, tillbaka till själva tävlingen! Red två 1m. I första var det lite backigt och kändes lite orytmiskt, felfri mot sista som jag attackerar i för stor galopp med avslutande backaläge, hon hann inte upp med bak. 4 fel.
 
I andra var jag mer som jag skulle förutom på linjen mellan 5 och 6. När ska jag lära mig att 7 normala språng inte innebär att man kan sitta stilla? När det är normalt måste man (dvs jag) få tummen ur och agera. Dock var hästen snabb som en kobra och hann undan. Jag tänkte redan innan att det här kommer aldrig att gå vägen. Andra klassen, med kombination med räcke ut som grädde på moset. Men se på fan, det gick! Fina, fina häst! Äntligen fick hon en rosett!
 
Klass 1 4 fel 
 
 
Klass 2 felfri
 
 
Efter att jag suttit av lovade jag att jag efter den här dagen inte har rätt att tjura eller klaga på någonting under resten av året (vilket (tursamt nog för er) innebär att klagomål (likt det ovan angående tappade ryttare) från och med nu är ett minne blott)! Jag är så himla glad för min fin, fina häst!

Dagens outfit söndag

Publicerad 2012-08-22 22:55:00 i Dagens outfit,

Häst: Grå häst (med pinsamt brun svans, ska åtgärdas), felfri, tapper, sex år, sto
Skydd: Veredus Carbon Gel
Schabrak: Lila RG med ljuslila och guldig passpoal
Övrigt: Samma som sin lillasyster
 
Jag:
Hjälm: Charles Owen Wellington Classic
Kavaj: Equiline
Skjorta: Equiline
Ridbyxor: Mountain Horse
Skor och shortchaps: Mountain Horse

Dagens outfit lördag

Publicerad 2012-08-22 22:51:36 i Dagens outfit,

 
Häst: Stor brun, 5 år, sto, felfri (kanske inte en del av outfiten egentligen...)
Sadel: Prestige Arezzo
Stigbyglar: Mountain Horse
Förbygel: Glengordon
Skydd: Eskadron
Träns: Dyon EC med HG pannband med bett
Luva: Blå Equiline
Schabrak: Blått Equiline med silver, vit och blå passpoal
 
 

Nu jävlar

Publicerad 2012-08-17 22:17:00 i Allmänna funderingar,

Alltså angående kommentaren om terapeftisk. Jag vet! Skrev rätt först, blev fundersam och tänkte googla. Sen tänkte jag, äh vad fan var inte så neurotisk och skrev som det lät. Men kul att någon inte är helt obildad i alla fall (Karro kanske?). 
 
Imorgon ska jag och Stoor Brun häst på tävling. Hjälp vad stor hon var idag när vi gick nerför backen. Hon känns ju liksom inte så stor när man rider, men när jag gick bredvid henne och hon höjde huvudet kände jag mig typ som Lilleputtarna bredvid Gulliver (Ha, inte helt obildat exempel va?). 
 
Nåväl, dagens ridning gick bra. Poison gick dressyrlektion för Gina. Fett bra! Hon lät dessutom rätt positiv fastän hon också sa att den är ungefär som en fyraåring utbildningsmässigt (jo tack, jag vet), men jag gillar ju ärliga tränare så det är väl inte mer än rätt att jag får vad jag ber om. Men det känns mycket hoppfullt som sagt!
 
Brud + Brun gick (med dressyrinspirationen i färskt minne) också bra. Skuttade några skutt för att undvika eventuell höjdrädsla. Bra alla gånger (ingen såg dock, såg jag skulle ju kunna ljuga hejvilt). 
 
Alla hästarna var dessutom löddriga mellan bakbenen och det har jag hört är bra. (Kan ha uppkommit av ökenvärmen dock). Klimakterievallningarna hos både mig och Bruden var i alla fall rätt rejäla (hon har jag dock rakat av ungefär 2 kilo hår ifrån nu så frö hennes del är det förhoppningsvis slutsvettat. För min del mer oklart)
 
Tjing (och håll för Guds skull tummarna imorn, för då ska jag och Gulliver (haha) minsann rida felfritt)!
 
Blå luva imorn dock (nersmittad med Brudens felfria svett förhoppningsvis)

Hoppning

Publicerad 2012-08-15 23:12:53 i Träning,

Idag har jag och Sofie hoppat lite. Först ut var stor brun. Hon var faktiskt riktigt trevlig idag. Lång hals och avspänd. Sen hoppade vi och förutom att vår overkillbåge ställde till det lite gjorde hon det riktigt bra! Känns bra inför lördag (vi har haft ett långt terapeftiskt samtal idag och kommit fram till att vi verkligen ska försöka hjälpa varandra för att lyckas gå felfritt)! Så det håller vi tummarna för!
 
Sen var det Poisons tur. Helt ok under uppvärmingen och helt makalöst bra under hoppningen. På en oxer ur sväng hade jag ett rätt stor läge och hon var helt med på noterna! Känns så himla fett att hon vill och vågar! Till den avslutande banan tänkte jag be Sofie filma, men sen vågade jag inte jinxa det hela och lät bli. Lite synd så här i efterhand efter som hon var så fin (men hellre att hon går fint utan film än att jag ska tappa fokus men få henne på film). När vi skrittade av sa Sofie "Alltså, när hon går som hon gjorde idag är det lite svårt att tro att det skulle vara ett problem att tävla med henne". Och ja, när det går bra är det ju allt sjukt lätt och känns möjligt, men när hon inte vill fungerar ju ingenting. Nu ska jag se till att ta det tillräckligt försiktigt och långsamt med henne. För vi har ju faktiskt en hel del tid på oss! Hon är trots allt bara sju år, riden ordentligt i drygt ett års tid (mer än 3 dagar i veckan i snitt), hade inte lämnat gården för ett år sedan och har rätt mycket medfödd försiktighet att ta itu med. 
 
Närmast på tur är:
Dressyrtäning på fredag (jisses vad det kännsa otäckt, men bättre att få det gjort)
Vaccinering på måndag
Någon slags dressyrträning borta nästa vecka
Pay&Ride den 26:e
 
Så kanske vi kan rida terräng lite mer på riktigt nästa år!

"Dressyr"hästarna

Publicerad 2012-08-06 21:28:16 i Hästar,

Idag har jag ridit på banan utan hinder (en del skulle nog kalla det för dressyr). Jag vet inte varför, men känner att jag alltid måste ta till situationstecken och ironi när jag pratar om mig själv och dressyr. Hmm, kanske inte helt bra... Bruden var i alla fall dagens stjärna. Gjorde ett mycket bra jobb. Även Poison (som fick gå i skogen eftersom hon alltid särbehandlas) var duktig. Gjorde två riktigt bra galoppfattningar. Imorn blir det mer "dressyr". Poison ska byta galopp (enkla byten och över bom), Stor brun ska göra övergångar, liten brun ska gå bommar och Bruden kanske får gå i skogen (för det tycker hon är så himla roligt). Hon verkligen uppskattar skogen, blir som en vild b-ponny (eller så är det jag som blir som ett vilt b-ponnybarn och smittar av mig).
 
Mindre än två veckor kvar till tävling. Jag har dock blivit höjdrädd tror jag. Red förbi en gigantisk oxer idag och upptäckte till min skräck att den var 110. Tur att jag börjar på 1 m ...
 
Bruden behärskar allt säger hon!

Vad man vill uppnå

Publicerad 2012-08-05 00:06:53 i Träning,

Vad vill man egentligen uppnå och hur ofta funderar man över sitt mål och hur man ligger till i jämförelse med det, om man utvecklas åt rätt eller fel håll (genom att analysera både prestation (hur bra det går att genomföra vissa saker) och resultat (hur bra man genomför saker relativt andra)? Och än viktigare; VAD gör man i den dagliga träningen för att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt? 
 
Niklas sa en hel del bra grejer när han var hos oss senast, men speciellt på två områden rörande träning kan jag verkligen bara önska att fler hade tränare som sa så vettiga saker. (Dessutom skulle jag önska att Niklas besökte oss oftare så att jag fick höra nya funderingar i den här stilen och även bli påmind så att jag inte glömmer och börjar göra en massa dumheter och börjar träna på en massa strunt som mest tar tid och inte ger önskad effekt). Dessutom råkade jag och René prata om ämnet bromsa vs samla igår när vi red ut och även där finns en del tänkvärda saker att fundera på. 
 
1. Om att konditionsträna sin hopphäst
(Det här resonemanget har jag även hört Pontus W föra för ungefär ett år sedan och jag tycker att det är ett typiskt sådant där klokt och vettigt resonemang som låter väldigt självklart bara man sätter sig ner och funderar en stund).
 
Nåväl, här kommer det; varför river hästen på banan/inte presterar som den ska när man rider? Är det mest troligt att det beror på att den är oriden/inte tillräckligt lydig eller beror det på att den har otillräcklig kondition? I de allra flesta fall är det inte i konditionen det brister. Niklas sa att han aldrig ägnar sig åt specifik konditionsträning av sina hopphästar och att de allra flesta troligtvis skulle tjäna mycket på att lägga den tid de lägger på konditionsträning på dressyrträning istället. En hopphäst ska ju inte vara tränad till att springa ett maratonlopp utan vara tränad till att hoppa en bana under ca 2 minuters tid. Den är alltså att jämföra med en sprinter och inte med en distanslöpare. Den ska jobba i en bra och reglerbar galopp och kunna samla och länga sig efter sin ryttares önskemål. Den träning som behövs för att få den till en bra hopphäst görs därför genom att träna den på att hoppa och genom att få den mer ridbar. Genom att träna den på banan med övningar som innehåller mer samling och svårigheter än vad den banhoppning man tävlar i erbjuder förebereder man sin häst (att jämföra med de olika typer av intervallträning sprinters eller idrottare inom "hoppsporter" (höjdhopp, längdhopp, tresteg) ägnar sig åt).
 
När Pontus pratade om samma ämne sa han att om folk la all den tid som de lägger på att konditionsträna och klättra sina hästar på att träna sin sits istället skulle de ha betydligt mycket mindre problem med hoppningen. Dessutom, när en olydig häst har bra kondition orkar den älga runt hur länge som helst utan att bli trött. Måste man till exempel först longera eller härja runt en stund på sin häst för att den är så uppjaggad att den inte går att rida på kommer den stunden bli längre allteftersom hästens kondition blir bättre. Det är väl därför mycket mer logiskt att träna upp en lydig hopphäst genom att förbereda den för att kunna gå en bana med svåra linjer istället för att konditionsträna den och därigenom skapa en outtröttlig maratonälg.
 
(Självklart, vilket både ovan nämnda tränare sa, behöver en del hästar komma ut för att hålla sig pigga och glada, men att tro att man investerar sin tid på ett vettigt sätt när man som amatörhoppryttare väljer att konditionsträna istället för att rida dressyr är att missleda sig själv). (Mycket grovt och hårddraget, jag vet, men jag är ju rätt svart-vit i all min analys)
 
2. Om att träna "dressyr"
När man tränar sin hopphäst borde det ju vara i syfte att göra den till en bättre hopphäst. Om man då tycker att hästen är jättelydig när man tränar dressyr men hemsk när man ska hoppa har man ju inte tränat på rätt saker. Att hålla på att rida i förvänd galopp och göra olika försök till öppna och sluta (dessa två övningar är SAMLANDE om de utförs korrekt. Hur tror man att man ska kunna samla en häst som inte först är lösgjord och lydig. Dessutom, hur ofta ser man inte folk som tycker att de rider öppna och sluta ägna sig åt helt andra olika typer av rörelser) eller göra galoppombyten hit och dit (gärna av kast med liten häst-varianten där man slänger sig och hästen i olika riktningar och hästen byter en vecka senare i bak) utan mål och mening är därför inget man bör lägga tid på. Kan man inte reglera hästen bör fokus ligga på att lära sig reglera sin häst och på att samtidigt få den mer reglerbar. Att rida den dressyr som gör att hopphästen blir mer dresserad för sitt ändamål.
 
3. Om att samla vs bromsa
Många amatörer bromsar sig genom tillvaron i tron att de samlar. Att backa sig till en avsprångspunkt är inte samma sak som att samla, inte heller behöver det vara samlande att bromsa in en sjuhelvetes massa galoppsprång på en linje bara för att. Att samla sin häst gör man genom att få den att lägga mer tyngd på sina bakben så att den bär en större del av sin egen kroppsvikt på dem. Detta gör hästen genom att vinkla in och trampa med bakbenen längre in under sin kropp. En häst kan ju trots allt samla sig så mycket att den galopperar i princip på stället med bakbenen (i piruett). Blir det släpspår i marken när du rider omkring och "samlar" din häst är du troligtvis på fel spår. Kan du inte rida din häst på ett trevligt sätt i varje gångart får du väl inte för dig att du kan göra piruetter, piaff eller passage? Kan du inte reglera din hopphäst i en normal galopp är det vad du behöver träna på först, eftersom det i lätta klasser är i den normala galoppen den ska gå när den hoppar. Att träna på att rida på fler galoppsprång gör dig ju inte bättre på att rida i normal galopp, (återigen, man blir bra på det man tränar på). 
 
Känner mig väldigt tacksam över att jag har så många människor runt omkring mig att tjuvlyssna på (skönt att i alla fall slippa göra en del misstag själv). Dessutom känns det bra att skriva ner sånt här så att jag kan titta på det när jag tappar ljuset i tunneln och börjar irra omkring planlöst... (Det här är ju så klart, vilket inte nog noga kan understrykas, min tolkning av olika personers funderingar och tankar. Denna  tolkning är därför så klart färgade av mitt eget subjektiva tyckande)...
 
Barbackahoppning till exempel ser jag som en typisk form av  tränande som görs för att det är roligt och inte för att det är en viktig del gör att bli bättre på att hoppa med sadel

Poison är en stjärna!

Publicerad 2012-08-02 21:53:28 i Träning,

Persade i finhet idag igen gjorde min lilla häst! Satt upp och förutom att hon tittade lite misstänksamt på grenarna under det turkosa räcket och blåste lite var hon jättefin från start. Red fram och fixade sen till hindren från gårdagens hoppträning så att räcket in på 22 meterslinjen blev ett kryss med galoppbom före och oxern på 17 meterslinjen blev ett likadant kryss med galoppbom före. 
 
Hon var så himla positiv och stadig i både form och takt och gjorde bra övergångar både uppåt och neråt (inkorrekta terminologi men vaddå?!). Sen när jag red på bommarna bjöd hon på så där fint genom svängarna så att jag sedan bara kunde sitta upp och rida mot en distans jag sett tidigt (inte 10 galoppsprång före som vissa tycker är minimum, men i alla fall långt nog för att få det helt ok). Så himla enkelt att rida när man har en galopp man kan reglera och inte en helt tom galopp där man antingen jagar på och får ett helt platt hopp eller måste bromsa in ett omtramp för att man inte kommer räcka fram). Red på både 5 och 6 på 22 meter på rakt spår men valde att bara rida på 5 på det böjda spåret på samma distans. Tycker i Poisons fall att glädje och framåtbjudning är viktigare än att hon kan korta sig på ett bra sätt (i nuläget i alla fall). Tidigare var det ju en ständig kamp för att få henne att räcka fram och jag vill därför inte göra henne tjurig genom att tvinga henne att göra saker hon inte riktigt är stark nog för än. På sikt vill jag självklart ha så pass bra kontroll att jag kan välja antal språng fritt (inte helt fritt såklart, 2 språng på 20 meter lär ju för evigt vara ouppnåligt, men ja, ni fattar). Men just nu ser jag hellre att hon är lite för på. Vill absolut inte få henne att tappa självförtroendet! Ok, jag har i och för sig inte hoppat så högt, men hon har faktiskt inte stannat en enda gång sen jag satte igång henne den 20:e juni och på den vägen ser jag gärna att det fortsätter.
 
Min stjärna!
 

Träning

Publicerad 2012-08-02 11:50:17 i Träning,

Igår var det onsdagsträning. Mycket bra men mycket avslöjande! Började med Bruden och temat på träningen var att rida på olika linjer där det var lite trångt på det antal galoppsprång vi skulle rida på. Först 6 på 22 meter på rakt spår, vilket gick helt ok, sen 4 på 16 meter på ganska kraftigt böjt spår och avslutningsvis 4 på 17 meter (för att avsluta mer normalt). Den här typen av övning har jag rätt svårt för med Bruden. Problemet ligger ju i att göra den på rätt sätt eftersom den här typen av övningar kan göras på två olika sätt:
.
1. Antingen bromsar man bort galoppen och kravlar sig med släpande häst igenom på rätt antal galoppsprång (har man en häst som inte är framme är det bara att fortsätta i den halvsega galopp som den har naturligt. Jättebra (eller nåt)).
2. Man har hästen framme för skänkeln och samlar den till rätt antal galoppsprång.
.
För länge sen (i tidernas begynnelse) när Bruden var mer åt det segare hållet hade det varit jättelätt att rida övningen enligt tillvägagångssätt 1. Nu när hon är lite mer framme men jag inte riktigt lyckas samla henne till att utföra övningen enligt metod nummer 2 blir det genast svårt. Det var absolut ingen katastrof på något sätt, men det var bara ett fåtal gånger som det blev rätt. Öva, öva...
.
Sen var det den stor brunas tur. Hon var rätt lugn och fin till en början men taggade på när hindren kom fram. Även där gick det lite upp och ner. Knepet (som jag lyckas med slumpmässigt känns det som) är att få henne att vilja galoppera kort och ihop av sig själv. När jag försöker bromsa med tyglarna kommer vi i konflikt och hon tappar fokus på hindren eftersom hon blir för fokuserad på att jag stör henne. Mer markarbete således för att få henne mer ihop så vi slipper bli oense. Hon avslutade dock mycket bra efter att jag sagt "Det funkar ju om jag kommer perfekt in men i alla andra fall blir det svårt" varpå René säger (som om det vore den självklaraste saken i världen (vilket det i och för sig borde vara)) "Men se till att komma perfekt in då" varpå jag kom bättre in och hon hoppade jättefint ut.
.
Öva, öva, öva för till senhösten då jävlar vill jag kunna rida felfritt (och helst även snyggt)!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela