malinsmatchadeliv

Det här med att tänka själv

Publicerad 2012-09-19 23:32:00 i Allmänna funderingar,

Har läst på Niklas (och hans frus (som för övrigt verkar både vettig och skrivkunnig, vilket ju inte alltför många därute kan beskyllas för att vara) blogg om hans syn på långsiktig och bra träning:
 
http://torsjogard.blogg.se/2012/august/want-to-make-it-quit-fake-it.html
 
Har dessutom läst en artikel om Linne Ericsson på Hippson och om hennes syn på hästträning: 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hoppning/linnea-ericsson-jag-rider-aldrig-utan.htm
 
Och om man vill se mer av duktiga ryttare som rider med graman kan man kolla här:
 
 
Ojojoj, det verkar finnas en hel massa olika sanningar därute! Hur ska man då kunna ta ställning till alla intryck man får från olika håll (om alltifrån foder till hästens träning och huruvida man ska ha täcke eller inte)? Jo, man får se till att plugga på och försöka samla så mycket kunskap man bara kan! Det är man skyldig både sig själv och de djur man handskas med tycker jag! Eftersom hästfolk ofta är dödssäkra på sin sak är det ofta en dålig idé att kasta ut en fråga om något man är osäker på (oavsett om det är till lilla Lotta med ponnyn i boxen bredvid eller duktiga B-tränaren som verkar veta precis allt) eftersom man får ett svar som uttalas med en oerhörd självklarhet (oavsett om det är frågan om subjektiva åsikter eller absolut sanning). Därför:
 
1. Sök fakta överallt (ja, till och med forumtrådarna på Bukefalos kan innehålla en del bra, men de bör ju kanske betraktas med en gnutta mer skescism än en SLU-rapport) och bygg en egen erfarenhets- och faktabank att plocka ifrån. På så sett har du en egen trygghet som gör att du inte känner dig helt förvirrad när någon kastar ur sig en galenskap (oavsett om det är lilla Lotta eller duktiga B-tränaren).
 
2. (Min favorit!) Ställ sokratiska frågor! Det går till så här: Du följer tillvägagånssättet som beskrivs i punkt 1. När du därefter känner dig riktigt insatt i ett område (foder, träning, huruvida öppna är en samlande övning och varför den ska utföras eller vad det nu kan vara) frågar du en person du vill testa validiteten på en fråga från ditt kärnområde. Om du får ett svar som är "fel" eller konstigt och uttalat med stor självklarhet vet du att den här personen inte är särskilt pålitlig. Får du ett svar som är "rätt" eller verkar rimligt men uttalat med försiktighet vet du att den personen troligtvis inte hasplar ur sig olika sanningar helt utan grund. Och så vidare. Oavsett om det du frågar har med exakt vetenskap (som att hästar behöver äta grovfoder) eller mer subjektivt tyckande (som användandet av gramantyglar) får du reda på om du har att göra med en vettig diskussionspartner eller inte.
 
För det är så vi måste se alla människor i vår omgivning tycker jag, som potentiella partners för diskussion, inte som gudar som uttalar sanningen. Det finns ingen definitiv sanning och därför är det så himla viktigt att vi inte blir missledda och förvirrade bara för att någon vill hävda att det visst gör det. Som med exemplen ovan med duktiga ryttare som tänker olika. Och dessutom måste vi komma ihåg att det är skillnad på proffs och amatörer och inte bara köra copy/paste på det kändisarna gör utan att ha en aning om varför. Myckert att tänka på!
 
Jag tycker att vi måste vara ödmjuka för andras tyckande men ansvariga för vårt eget agerande.Och ansvarig gör man sig själv genom att se till att hålla sig upplyst. För som Martin Luther King så vist sa "Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga, utan de goda människornas tystnad" (Inte ett helt klockrent citat kanske, men jag ville verkligen ha ett här. Det jag menar är att det inte hjälper att göra som man blir tillsagd och i efterhand säga "men jag visste inte bättre" utan att man faktiskt borde se till att dubbellchecka att det man gör är rätt och riktigt inna man väljer att göra det. Trots att någon i omgivningen högljutt hävdar att det är rätt) (Mitt propsande på att använda just det här citatet gjorde att det här inlägget blev mycket mer allvarligt än jag hade tänkt i början). Men summan av kardemumman är i alla fall: Du kan inte lita blint på någon! (inte ens Gud) Amen

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela